TERRES DE L'EBRE // AFASAF-FASD, l’associació de famílies afectades pel SAF /TEAF, Síndrome Alcohòlica Fetal o Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal, ha iniciat un programa de col·laboració amb els Mossos d’Esquadra -obert a la resta de cossos policials de Catalunya- per a la difusió i formació dels agents sobre els trets de comportament dels afectats per n'estos trastorns. La formació ha de servir als professionals de la policia per a comprendre millor determinades reaccions i per a gestionar millor la intervenció policial.
Entre el 2.000 i el 2018, es van adoptar 5.000 infants procedents de Rússia i països de l’Est. Aquí va començar, per n'estes famílies, els problemes de criança: dificultats d’aprenentatge, reaccions violentes, autolesions i un pelegrinatge d’especialistes i diagnòstics desencertats.
Finalment es va destapar que el 50% d’estos nens estava afectat pels danys que provoca en el fetus la ingesta d’alcohol durant l’embaràs. Ara se sap que a Catalunya hi ha més de 2.500 nens i joves afectats, si comptem només els provinents d’adopcions. El problema que existeix ara és que encara hi ha famílies que no saben que els seus fills tenen esta discapacitat. SAF /TEAF, Síndrome Alcohòlica Fetal o Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal es produeix durant la gestació de l’embrió, no és genètic, per tant, es pot evitar.La causa és la ingesta d’alcohol per part de la mare durant el període de formació del fetus. Els infants que tenen este síndrome acostumen a tenir problemes en el creixement i desenvolupament, dèficits visuals o auditius. També tenen uns trets facials característics: ulls petits, galtes planes, malformació del paladar o de les orelles, entre altres. D’altra banda, són persones amb dificultats d’aprenentatge, TDAH, amb problemes de relació, amb alguna conducte atípica o obsessions.
Setmanari l'Ebre.
Comments